arhitect Dan Dumitriu
2. Lumina din Sud este calda si stralucitoare. Pentru spatiile cu expunere la sud se pot folosi culori inchise. Albastru si verde creeaza o atmosfera de estival pe intreg parcursul anului.
3. Lumina din Est ofera spatiului o atmosfera stralucitorare in timpul diminetii dar o amiaza intunecoasa. Dupa-amiaza spatiul nu va primi lumina directa. Pentru aceste spatii, cu orientare spre Est este recomandata folosirea culorilor in amestec, atit culori calde cit si reci.
4. Avind cunostintele necesare despre felul in care lumina afecteaza culorile veti putea sa luati decizii mai bune.
Lumina din Vest este caracterizata prin insorire dupa-amiaza si pe seara. Pentru aceste spatii este indicata folosirea culorilor neutre. Folosirea culorilor calde va domina spatiul in timpul serii.
2. Este spatiul prea strimt ? Aranjati mobila pe diagonala pentru a pacali ochiul. Elementele liniare cum ar fi tablouri, rafturi sau tapiserii trebuie amplasate pe peretele scurt pentru a da impresia vizuala de alungire. Puteti picta perete lung intr-o culoare rece, obiectele care se profileaza pe el vor parea mai retrase si mai subtiri, astfel se v-a creea impresia de latire a spatiului.
3. Aveti tavanul prea jos ? Pentru a aduga inaltime spatiului folositi elemente verticale cum ar fi o biblioteca. Draperii lungi care se drapeza si acopera pardoseala pot da impresia unui spatiu mai inalt. De asemenea se pot folosi lampadare sau aplice pentru aceste spatii. Pictarea tavanului intr-o culoare deschisa si intr-o nuanta rece va face ca acesta sa para ca se retrage, astfel camera v-a parea mai luminoasa si mai spatioasa.
4. Este camera prea inalta ? Pentru a creea impresia de imaltime mai mica trebuiesc folosite elemente cu dominante orizontale. Rafturi, tablouri, profilele de tavan sunt numai citeva exemple cu care imaginea de inaltime prea mare poate fi corectata. O culoare inchisa pentru tavan poate, de asemenea schimba proportia spatiului, o culoare calda va reduce din inaltime.
5. Este camera prea mare ? Trebuie divizata in zone de intimitate. Grupati mai multe scaune cu spatarul lasat, doua scaune cu o mica masa sau un fotoliu cu un scaun pentru a face camera mai intima si mai primitoare. Culorile calde scutreaza imaginea si vor face ca spatiul sa para mult mai intim.
1. Ritmul poate fi adus in decoratie prin repetitia liniilor, precum bataia in muzica. Spatiul trebuie sa contina repetitia cercurilor in diverse forme, a curbelor sau chiar a liniilor verticale.
2. Decorati spatiul ca sa conduca. Un exemplu ar fi utilizarea liniilor curbe pentru a conduce usor privirea de la un obiect la altul fara intreruperi.
3. Adaugati contrast spatiului. Repetitia formelor, liniilor sau desenelor pot deveni foarte usor monotone. Folositi aceasta repetitie pentru a creea interes si contrast dar nu in cantitate prea mare pentru a nu deveni deranjant.
2. Amplasati o piesa mare de mobila lipita de perete astfel incit spatiul ramas in mijloc sa nu fie spart in bucati.
3. Alegeti canapele si scune cu brate deschise si cu picioare vizibile. Folosirea acestora va permite luminii sa patrunda pe sub mobila si sa da impresia de spatiu aerisit.
4. Este bine sa tineti cont si de mobila de dimensiuini mici. O canapea sau un pat care ocupa mai putin spatiu va ajuta vizual.
5. Folositi sisteme de depozitare verticale, un bufet sau o biblioteca inalta (din pardoseala pana in tavan) va ocupa mai putin loc si va rezolva problema depozitarii.
6. Folositi oglinzi in spatiile mici pentru a reflecta lumina. In mod special foarte eficient este sa amplasati oglida linga o fereastra astfel incit imaginnea din exterior sa fie reflectata.
7. Aranjati mobila la un unghi daca este posibil, acest lucru va creea interes vizual chiar si unui spatiu mic.
2. Lumina naturala trebuie sa patrunda in spatiul incaperii si pentru aceasta draperiile absorbante de lumina cit si obiectele din dreptul ferestrelor vor fi indepartate.
3. Oglinzile amplifica lumina. Cel mai bun loc pentru a pozitiona o oglinda este vis-a-vis de suprafata vitrata.
4. Alegeti culori luminoase. Cu cit culoarea este mai apropiata de alb cu atat suprafata va fi mai reflectiva.
5. Daca alegeti un abajur de culoare : Verde deschis, albastru, lila - spatiul pare mai mare, iar daca alegeti un abajur rosu, portocaliu, maro, negru acestea absorb lumina iar spatiul pare mai mic.
6. Decorarea pardoselii afecteaza luminozitatea incaperii. Pardoseala semilucioasa sau lucioasa reflecta lumina. Covoarele absorb si retin lumina.
7. Alegeti ceva mai mult de cit un bec care sa atarne de un fir in centrul camerei. Folositi lumina directionata pentru a evidentia pictura favorita.
8. Utilizati mai multe variante de iluminat raspandite pe toata suprafata incaperii pentru a raspunde cerintelor dumneavoastra.
9. Amplasati prize in pardoseala pentru a nu avea fire pe pardoseala.
10. Iluminati detaliile arhitecturale.
11. Fiecare sursa de lumina trebuie sa fie controlata individual.
12. Pentru a creea impresia de spatiu mai mare luminati colturile spatiului si cit mai mult din suprafata peretilor.
13. Coborati corpul de iluminat cit mai jos sau folositi lumini verticale pentru a creea impresia de inaltime.
14. Vreti intimitate?! Folositi veiozele, si nu lasati lumina sa ajunga pe tavan.